Cliënt Jonathan en begeleider Melissa
Melissa is sinds 2 jaar de thuisbegeleider van Jonathan. Ze helpt hem bij het overwinnen van zijn problemen en ondersteunt hem bij het aanbrengen van structuur in zijn dagelijks leven en administratie. De begeleider-cliënt relatie is open en eerlijk. Jonathan vertelt: “Het duurt even voordat ik me echt veilig en op me gemak voel bij iemand. Na een aantal weken is er een vertrouwensband ontstaan waardoor ik open en eerlijk kan zijn over mijn problematiek en de overige dingen waar ik tegenaan loop in het dagelijks leven.”

Een open gesprek en wederzijds ontmoeten
Sinds de eerste ontmoeting met Jonathan is er veel veranderd. Melissa: “De eerste keer dat ik Jonathan zag dacht ik: dat is een teruggetrokken iemand, ik moet hard gaan werken om aan de problematiek te werken.” In plaats van bijschakelen, leerde Melissa juist om terug te schakelen. Jonathan: “Ik heb een rustiger iemand nodig. Iemand met veel energie die gelijk zegt ‘dit gaan we doen’ en ‘dat gaan we doen’ werkt bij mij niet.” Melissa: “Als hulpverlener ben je gewend om gelijk te doen en stappen te maken. Jonathan heeft mij juist geleerd om een stap terug te doen, achterover zitten en stiltes laten vallen.”
Samen stappen zetten
Na een gesprek bij het UWV over het aanvragen van een WAJONG uitkering raakte Jonathan emotioneel en overprikkeld. Melissa: “Ik zag dat het gesprek hem heel hoog zat. Ik wist meteen: we moeten hier even verder over praten zodat hij goed naar huis kan.” Op deze momenten geeft Melissa hem een realiteitscheck met in het achterhoofd: Hoe kan hij nu goed naar huis, wat heeft hij daarvoor nodig? Jonathan: “Ik was blij dat Melissa bij het gesprek was. Ik had het gevoel dat ik er niet alleen voor stond, dat er iemand bij was die me kan aanvullen, Melissa kent mij goed. Ik was na het gesprek heel emotioneel. Het was fijn dat ik er over kon praten met iemand die me weer terug op aarde kon zetten.”