Stadsboerderij de Wiershoeck

 

 

meer

Stichting Stadsboerderij de Wiershoeck (1981), is een prachtige algemene voorziening en heeft als doel om mensen, vanuit welke achtergrond dan ook, een zinvolle en aantrekkelijke tijdsbesteding te bieden. Het is een plaats waar je op diverse manieren actief kunt zijn en je medemens kunt ontmoeten in een gemoedelijke sfeer.

In de Wiershoeck wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt op de verschillende werkterreinen. Denk bijvoorbeeld aan een bijenstal, een creatieve werkplaats en een bloemisterij waar boeketten en winterkransen worden gemaakt. Ook beschikt de locatie over een prachtig aangelegde tuin en zijn er overal leuke bezigheden te vinden, zoals bloemschikken, houtbewerking, meewerken in de horeca en het verzorgen van de kippen.

AtHomeFirst stelde vier vragen aan Stichting Stadsboerderij de Wiershoeck

Wat maakt jullie voorziening uniek?

De Wiershoeck is uniek, omdat het een prachtige, groene bloemrijke locatie is in het groene hart van de wijk Beijum aan de historische Beijumerweg. Mensen kunnen hier zinvol bezig zijn, in een werkgemeenschap en in een gemoedelijke sfeer. Ieder levert zijn bijdrage en werkt naar eigen vermogen. Wat zo mooi is; niets is onbelangrijk, je doet het samen.

Hoe ziet het team binnen de voorziening eruit?

De Wiershoeck werkt met één professionele coördinator en één parttime begeleider in de creatieve werkplaats. Door de week zijn er ongeveer 40 medewerkers en deelnemers actief. We werken zoveel mogelijk volgens het buddy-systeem; we helpen elkaar indien en waar mogelijk. 

Welke deelnemers zijn op jullie locatie goed op hun plaats?

Iedereen is welkom bij de Wiershoeck. Van jong tot oud. Ook hoeft een fysieke of psychische beperking geen probleem te zijn. Tijdens de eerste kennismaking wordt verkend welke werkzaamheden of activiteiten geschikt zijn.

Welke activiteiten zijn er globaal voor deelnemers?

  • Wieden in de tuin, allerlei plantwerk in de lente, soms zaaien in de tuin. Kweken, verzorgen en snijden van snijbloemen. Het oogsten van groenten en fruit. Werkzaamheden in de voorzaaikas in de lentetijd;
  • Bloemschikken van de lente tot de herfst voor de verkoop. Droogkransen maken van droogbloemen die in de loop van het zomerseizoen gedroogd zijn;
  • Onderhoud aan de gebouwen en het erf;
  • Hout bewerken in de werkplaats en producten maken voor de verkoop;
  • Wekelijkse soep maken en soms bakken voor de vrijwilligers;
  • Huishoudelijke werkzaamheden;
  • Creatief bezig zijn in de creatieve werkplaats onder begeleiding van een begeleider;
  • Helpen in de horeca tijdens het organiseren van culturele middagen of bijvoorbeeld een wijkmarkt.