Odensehuis Sneek

meer

Het Odensehuis Sneek is een unieke en gastvrije voorziening voor mensen met dementie en hun naasten, gevestigd in een prachtig monumentaal pand in de Kleine Kerkstraat 8. Hier staat de individuele wens en mogelijkheid van de bezoekers centraal, met diverse activiteiten en advies voor mantelzorgers om het thuiswonen te ondersteunen.

 

Contactpersoon: Martine Adema, 06-24378084

Hoe ziet het team binnen de voorziening eruit?

Met een prachtige team van vrijwilligers, de een wel met ervaring in de wereld van de dementie de ander niet, is het een fijne en gemoedelijke ontmoetingsplek geworden in het Odensehuis Sneek. De coördinatoren, zelf ook ervaringsdeskundig, begeleiden vrijwilligers en stagiaires op de werkvloer. Samen met het bestuur is er mooi en stevig fundament opgebouwd voor het Odensehuis Sneek.

Wat maakt jullie voorziening uniek?

Het feit dat het Odensehuis er ook is voor de mensen rondom de persoon met dementie maakt het uniek. Maar ook met de locatie van het Odensehuis is er onderscheid, we zitten nl gevestigd in Kleine Kerstraat 8 en dus bevind je je niet in een zorgomgeving. Er is geen indicatie nodig en aanmelden is zeker niet verplicht. Je komt en gaat wanneer je wilt.

Welke activiteiten zijn er voor de deelnemers?

Ook dit pakt het Odensehuis net even anders aan. We gaan uit van de bezoeker en werken dus niet met programma’s. Samen met de bezoeker kijken we per dag wat de mogelijkheden zijn en wat ze leuk vinden om te doen. Natuurlijk is er allerlei materiaal aanwezig, maar we verplichten mensen tot niets. De activiteiten die er gedaan worden zijn: wandelen, spellen, schilderen, yogales, zingen, fotograferen, muziek luisteren, maar ook vooral gewoon lekkers niks doen als je daar zin in hebt. En als jouw activiteit er niet tussen staat, creëren we die alsnog. De lunch (€ 5,-) wordt verzorgd, maar daar mag je ook bij helpen, bv boodschappen doen en koken. De mantelzorger geven we regelmatig adviezen over de omgang. En je ziet dat er veel ervaring uitgewisseld wordt door zowel de mantelzorgers als de personen zelf met dementie. Dat maakt het proces lichter en dragelijker. Belangrijk doel is dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, waarbij de dagelijkse gang van zaken redelijk goed onder controle is.